Czy posiadasz w swoim domu kominek? Jeśli tak (a ostatnio kominki są mocno popularne w polskich domach), to zapewne nie raz zastanawiasz się czym w nim palić? Wiele osób decyduje się na ogrzewanie po prostu drewnem. Wykorzystuje się do tego odpowiedniej wielkości, nie za długie polana drewna. Trzeba przyznać, że efekt spalania polan drewna jest bardzo fajny. Mamy wrażenie, że w salonie płonie po prostu ognisko. Ale takie rozwiązanie ma swoje wady.
Wiele osób szybko zauważa, że palenie w kominku drewnem wiąże się ze sporymi zabrudzeniami w salonie, czy innym pomieszczeniu, w którym znajduje się kominek. Kora drzewna bowiem często się kruszy, samo drewno często jest po prostu brudne, w związku z tym przenosząc drewno, na podłogę może się posypać trochę kurzu i drewnianych odpadków. Innym mankamentem drewna jako opału kominkowego jest duża wilgotność. Jest to związane z tym, że stosowane drewno na ogół nie jest sezonowane, przesuszane odpowiedni okres czasu w odpowiednich warunkach. Skutkiem tego jest smolisty dym powstający przy spalaniu drewna, a co za tym idzie zanieczyszczanie przewodu kominowego. Smolisty dym może się także wydobywać podczas dokładania do kominka kolejnych porcji drewna.
W związku z powyższymi faktami, wiele osób decyduje się na zastosowanie specjalnie przygotowanego pelletu dębowego.
Typowy pellet dębowy powstaje po prostu w wyniku sprasowanie odpadków drzewnych pod ogromnym ciśnieniem. Zastosowanie niewielkiej ilości substancji klejącej sprawia, że pomimo bardzo niskiej wilgotności, pellet jest zwarty, nie rozsypuje się. Ujednolicona wielkość i kształt pelletu sprawia, że znakomicie się on nadaje także do kotłów ze zautomatyzowanym podajnikiem paliwa – są to tak zwane kotły na pellet.
Zalety pelletu dębowego
Pellet dębowy jako opał do kominka odznacza się szeregiem konkretnych zalet:
- jest bardzo kaloryczny – rzadziej trzeba dokładać do kominka
- jest czysty – przyjemnie pachnie przy składowaniu i przy spalaniu, nie zanieczyszcza komina
- w wyniku spalania powstaje bardzo mało popiołu – jest ekonomiczny i rzadziej musimy wynosić popiół
- jest łatwy w przechowywaniu – zazwyczaj jest przechowywany w foliowych workach.